GÜLİN ÖZDEMİR / SOSYAL TV
Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ve yeni yönetimde yer alan heyet, yerel seçim sonrası ilk kez basın mensuplarıyla bir araya geldi. Nilüfer Belediyesi Nikah Evi-Kuvars Salonu'nda gerçekleşen sohbet buluşmasına çok sayıda basın mensubu katıldı.
ŞADİ ÖZDEMİR: İKİ BAHARI BİRLİKTE KUTLUYORUZ
Süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Şadi Özdemir, “Hepiniz hoş geldiniz. Bir seçim sürecinden çıktık ve ilk kez sizlerle bir araya geliyoruz. Durumları takip ediyorsunuz. Merak ettiğimiz konulara cevap verelim istedik. Yapılanma hakkında da bilginiz olsun istedik. Yol gösterici eleştirileriniz de oldu. Büyük saldırılar da oldu. Sizlerin desteğini de aldık. Bir önceki seçim kampanyasında Büyükşehir kampanyasını yürütüyorduk. Bu sene Mart’ın sonu bahar havasına döndü. Biz Hıdırellez ile birlikte iki baharı birlikte kutluyoruz. Kıyı kentlerinin tamamı Cumhuriyeti Halk Partisine geçti ve umut da yükseldi. Yurt dışına çıkmak isteyen gençler ‘dur bakalım bir şeyler değişiyor’ dedi. Türk halkı olağanüstü bir hayırlı olsun kültürüne sahip. Toplumsal sorunlarla ilgilenenler, partili arkadaşlar hayırlı olsun dedi. Bu sebeple yoğunluğumuz var. Biz de ağırlamak kültürü de var. Bunlarla ilgileniyoruz. Bu hafta da yoğunluğumu var. İlk seçildiğimiz gün Alaaddin Binamızda çalışmaları yürüttük. Akşam belediye içerisinde çalışmalara devam ettik. Kurumsal bir yapıyı ele aldık. Yeni organizasyon şeması kurduk. Sürece bağlı organizasyon şemasını hazırladık ve yapıyı 7’ye böldük. Bu süreçleri kimlerle daha iyi yönetiriz diye ekibe baktık. Bu süreçlerin altındaki müdürlüklerin en verimli nasıl oluşacağına baktık. Bazı müdürlükleri böldük. Bütün bu süreçlerde sağlıklı kadrolar oluşturmaya başladık. Akademik odalarda yer alan arkadaşlarımızla istişarelerde bulunduk ve bir takım kararlar aldık. Herkesin fikrine önem veriyoruz” şeklinde konuştu.
“KENT DENGESİZLİĞİ VAR”
Yeni yapılanmada sahanın isteklerini görerek çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Başlan Özdemir, “Nilüfer çok keyifli ve aynı zamanda sorunlu da bir ilçe. Gece yarılarına kadar seçim kampanyaları sürüyordu. Yarısı Osmangazi’den gelmişti. Çünkü insanlar bu ilçede kendilerini güvende hissediyorlar. Başka ilçelerden gelip saatlerce oturup sonra tekrar evlerine geçiyorlar. Her şey batıya kaymış durumda. İlçemizde çok fazla özel okul ve hastane var. Sanayi de yoğun olarak burada. Bu da kent dengesizliğini ortaya çıkartıyor. Bununla ilgili de çalışmalarımız olacak” dedi.
Tarımla ilgili de ciddi çalışmaların gerçekleştiğini ifade eden Başkan Özdemir, “Enginer festivalimiz oldu. Bu festivalimize de yoğun ilgi vardı. Çiftçiler zor durumda. Biz Nilüfer’in köylüsünün rahat etmesini istiyoruz” dedi.
ŞADİ ÖZDEMİR: ÖNCELİĞİMİZ KENTSEL DÖNÜŞÜM
Kadın ağırlıklı çalışanlarının fazla olduğunu ifade eden Başkan Özdemir, kadınları her alanda görmek istediklerini ifade etti. En önemli konunun kentsel dönüşüm olduğunu ifade eden Özdemir, “Kentsel dönüşüm konusu çok tartışılıyor. Depremsellik gerekçesiyle Nilüfer’de bir çok yerde kentsel dönüşüm ilan edildi. Nilüfer’de bunu kesinlikle yapmalıyız. Önceliğimiz de bu. Burada binaları yükselterek sorunu çözmeye çalışmışız ve nüfusu artırmışız. Fakat yeşil alanımız, sosyal alanlarımız, park alanlarımız artmıyor. Bölgesel bütüncül planlar yapmamız gerekiyor. Binalar çok değil, az yükseltilmeli. Ona göre altyapıyı ayarlamalıyız. Bütüncül planlar dışında çözüm yok. Ortak akılla sorunları çözmeye çalışacağız. Bu konuda sa sizlerin desteği ini bekliyorum” dedi.
Soru: İmar ve ruhsatla ilgili yeni bir politika Nilüfer izleyeceğinizi söylediniz. Fazlalıkların kamuya devredileceğini söylediniz. Neredeyse yapılan inşaatlarda bütün usulsüzlükler varken, geçmişteki fazlalıklar kamuya aktarılmadı da mı kasa boş kaldı?
Soru: Akademik odalarla çalışmaya başladınız mı? Depremlerden sonra bir protokol imzalanmıştı o protokol de çok sayıda kolonu kesik işyeri tespit edilmişti. Nasıl yol izleyeceksiniz?
Soru: Atamaları tek başınıza mı karar verdiniz. Örgütün hassasiyetlerini dikkate aldınız mı?
Cevap: Daha önce kamuya aktarıldı veya aktarılmadı demek imkansız. Kasanın boşalması bunla alakalı değil. Kasa boşaldı sözü benim değil. Finansman dengeleri bozulmuş demek daha doğru. Orası yükseldi diye burası boşalmıyor. Gelir gider dengesi bütçe var. Bütçenin yüzde 48’i gider bütçesinden harcanmış, gelirin yüzde 30’u gerçekleşmiş. Yüzde 20 finansman ihtiyacı var. Geçen yıldan gelen borçları kullanınca yüklü borca düşüyorsunuz. Gelir gider dengesi bozulunca ödemeleri yapmakta zorlanıyoruz. Denge bozukluğu beklediğimden fazla. Bunlar beni korkutan durumlar değil. Çok rahatlıkla toparlanır. Zamana ihtiyaç var. Birkaç ay sıkıntısını çekeceğiz ama onu toparlayacağımıza inanıyorum. Borç yükümüz hayli yüksek. Kısa vadeli borçlar yüksek.
Kamulaştırmasız el atma davaları 900 milyon liralık riskimiz var. Kazanabilirler her an. Kazanınca direkt parayı almak için icraya verebiliyorlar. Ciddi risk var. Borcumuz var. Ne zaman sonuçlanacağını bilmediğimiz için zamana ihtiyaç var. Hepimizin duyduğu gördüğü algıladığı şeyler var. Yapılması gerekenden daha fazla yapıldığı iddiaları var. Arkadaşlarımız çalışıyor. Nisan ayı ruhsatlarında çalışıyoruz. Görerek konuşarak yapmak lazım. Kanaatle konuşulacak şeyler değil. Akademik odalar kısmından vazgeçmedik. İbrahim Mart 8 yıl başkanlık yaptı. Okan Bey 6 yıl başkanlık yaptı. Bunu bir hukuki temele oturtmak istiyoruz. Danışmanlık daha kolay. Akışta uzmanlıklara göre hukuki temele oturtulacak yapı kurmak istiyoruz. Odadaki arkadaşlarımıza söyledik. Hukuki ve profesyonel olmasını istiyoruz.
Cevap. Kolanların kesilmesi konusunda çalışmış değiliz. İnşaat mühendisleri çalışmasını yapmış. Dönüp oraya bakabilmiş değiliz. O da bizim bakmamız gereken konulardan bir tanesi.
Cevap: Atamalarda yetki başkanındır. Başkanlık sistemimiz var Nilüfer’de. Biz danışarak, herkesin fikrini alarak, beraber hareket ederek yapıyoruz. Her kurumun görüşünü almaya çalışıyoruz. Kararı başkan olarak ben veriyorum. Herkesin görüşünü almaya çalışıyorum.
Ben geçmiş aidiyetler üzerinden tercih yapmam. Her zaman ileriye bakarım. Herkes benim gibi bakamıyor. Bazen eleştiri de alıyorum.
Soru: Nilüfer’in algısı neden bozuk dediniz. Açarmısınız, Bunu düzeltmek için neler yapacaksınız?
Cevap: Bazı şeylerin belgelenmesi lazım. Algı olarak söylüyorum. Algılanan gerçektir diye bir söz var. Siz neyi algılıyorsanız odur gerçek. Ben sokaktaki algı. Temizlik yapılmıyor algısı da var. Yamalar asfaltlanmıyor algısı var. Başkan seçildi 5 yıl sonra sokağa çıktı algısı var. Turgay Bey gibi mi Bozbey gibi mi olacaksınız diyorlar. İletişimlerde insanlar mutlu değil. Başka algılar da var. Girmek istemiyorum. Son 1 yıl deprem sebebiyle tüm halkımız; deprem bölgesi ile dayanışmaya girdi. Nilüfer Belediyesi de öyle. Buradaki çöpü toplamak mı deprem bölgesine el uzatmak mı? Daha çok tercihler deprem bölgesine yapıldı. 2 sene pandemi sebebiyle insanları kapattığımız panik ortamı yaşatıldı. İkisini düşününce 3 yıl başka yere gitti. Belki bunların da katkısı var. Mutlu değil Nilüferli. Biz mutlu yapmaya geliyoruz.
Soru: Tasarruf tedbirleri size nasıl yansıyacak.
Cevap: 2003 yılında bu hükümet bu tedbirleri açıklayarak iktidara gelmişti dedi Akif Beki. Bugün de algı yönetiminden başka bişey değil. Hükümet ne zaman zora girse, emekçinin sırtına binerek, halkı zora bırakarak sorunu çözmeye çalışıyor. Bu işin nedeni halk değil. Kamudur. Kendi yöneticileridir. Araç kiralama yapma diyor. Araç kiralama sözleşmem bitiyor. Bir sonraki dönem değiştirebiliriz. Araç da satın alma diyor. Ben bu durumda çöpleri toplamayacakmıyım. Kiralık 60-70 araç var. Benim vaatlerim var. 100 proje açıkladım. Toplum da buna inandığı için destek verdi. Vatandaşla toplumsal sözleşme yaptım. Hükümete soruyorum. Ne oldu bütün yetkileri merkeze alıyorsunuz. Ben bunun sürdürülebilir olmadığını düşünüyorum. Ak Partinin huyu var. Bunu düzelteceğini düşünüyorum.
Soru: Daha fazla araştırmalar yaptığınızda, yasal yollara gitme durumunda olacakmısınız?
Cevap: Belediye Başkanı adayı oluyorsunuz, aday olduğunuz yerle ilgili problemi biliyorsunuz. Bu problemleri aday olurken de biliyorduk. Turgay Başkan arkadaşım, o ayrı bir şey. Ben herhangi bir şeyden sızlanma durumum yok. Turgay Başkan Ak Partili de olsaydı şu anda söylediklerimi söylerdim. Algılar üzerinden insanları suçlamak haklı bir şey değil. Genel Başkan borç çok mu dedi. Önemli değil sürdürebiliriz dedim. Hukuki mesele varsa, hukuğa gideceksiniz.
Soru: Mudanya Belediyesi satış yapacak. Siz borç için mülk satmayı düşünüyor musunuz?
Cevap: Mudanya’nın üretebildiği gelir kaynakları ile Nilüfer’in aynı değil. Oradaki fırsatlar daha az. Kamu malları satılmak diye bir kural yok. Önemli olan adil olmak, açık satış yapmaktır. Önemli olan budur. Satışa çıkarılan gayrimenkuller vardı. Ama talip olan çıkmamış. Böyle çözülmez. 100 milyon nefes aldırıyor. Başka modeller üzerinde çalışıyorum. Hukuki altyapılarına bakıyorum. Bir model de olacak. Birşeyi de satmamış olacam. Borç da kalmamış olacak. Nilüfer Belediyesi’nin bine yakın malı var. Her biri para edebilir. Ama sistem kurmazsak, bir modelle yürümezsek futbol kulüpleri gibi olur. Doğru yönetilmezse ne olur. Bursaspor gibi düşünün. Şampiyon oldu. 70 milyon dolar bonservis bedeli aldı. Doğru yönetilmediği için kulüp borç batağında ve 3.ligde. Nilüfer Belediyespor ile aynı ligde oynayacak. Nilüfer’in de iki spor kulübü var. Birisi Nilüfer Belediyespor diğeri Nilüfer Belediyesi Futbol Kulubü.
Soru: Sokaktaki algı neden kötü?
Soru: Kaçak yapılaşma ciddi boyutlara ulaştı. Çalı ile Hasanağa arasında resmi kayıtlı 372 kaçak fabrika var. Onlar buranın sanayi alanına dönüştüğünü ifade ettiler.Burası ile ilgili aksiyon ne olacak.?
Cevap: Sahadaki vatandaşın bize ilettiği algıyı söylüyorum. Gerçek böyle değil, bazı sorunlar olsa bile, temizlik ve asfaltta da işler yapıldığını düşünüyorum. Finansman nedeniyle bazı şeylerin aksadığını söyleyebiliyorum. Asfalt dökmekte sıkıntı yaşıyorum. Yüklü alacağı vardı. Ödeyemiyoruz. Bazı sıkıntılar var. Sokaktaki algının fiiliyatta gerçek olduğu kanaatinde değilim. Vatandaş bazı şeyleri bilmiyor. Belediye diye bakıyor. Sokakta çok yaşadım. 30 metre yol var. Belediyenin burası. Belediye asfalt dökmüyor diyor. Burayı aydınlatın diyor. Belediye yapmıyor. Elektrik dağıtım şirketi var.
Cevap: Sanayi alanlarını belediye açmıyor. Bana kalsa hiç açmam. Bu merkezi hükümetçe sanayi alanları açılıyor. Bu arkadaşlarımız da sanayi bölgelerinde kaçak yapı yapmıyor. Tarım alanlarına depolama amaçlı bina yapıyor gibi yapıp fabrikaya çeviriyor. Seçim öncesi geldiler. Kimsenin bu kentin tarım alanlarına saldırmaya hakkı yoktur. İzmir yolunun sağını solunu imara açın diyorlar. Neden? Biz buraya kaçak yapı yaptık diyorlar. Hak değil. Bursa’nın yeni sanayiye ihtiyacı yok. Şu andaki doluluk oranı yüzde 70’in altında. Tüm organize sanayi bölgelerinin doluluk oranı yüzde 70 altında. Yeni bir organize sanayi açma hakkı yok merkezi hükümetin. Normal sanayi bölgesi yaparken Teknosab’a izin alamadıkları için adını teknoloji organize sanayi bölgesine çevirdiler. Organize sanayi bölgeleri boşken, devasa osb yapılırken, ben işgal ettim sanayi bölgesine aç demeleri Nilüfer’in adına, enginarı gelecek nesillerin tatması için bu yolları kapalı tutmak lazım. Ben görürsem yeni yapılanı yıkarım, eskisinin hukuki süreçlerine bakacağız. Herkesin “ben yaptım oldu” kültüründen kurtulması lazım.
Soru: Arasta’nın geleceği ne olacak?
Cevap: Arastanın tamamlanması için 800 milyon liraya ihtiyaç var. Nilüfer kaynaklarıyla yapmak mümkün değil. Samsunlular derneğinde sordular, Bozbey de vardı. Bozbey ile çözeceğiz dedim. Bozbey bize devret dedi. Ben de kabul etmedim. Sen paraları ver beraber yapalım dedim. Büyükşehir’in gücüyle birlikte yapacağız. Bütçesinin yüzde 30’unu arastaya ayırma şansı yok. Vaadimiz yok. Bozbey’i seçtirelim kısmındaydık. Bize düşen Bozbey ile birlikte burayı ayağa kaldırmak.
Soru: Nilüfer’de devlet okulları sorununu nasıl çözeceksiniz?
Cevap: 23 Nisan’da, Ertuğrul’da okul sıkıntısı var. Ertuğrul’da okul yıkılmış depremsellik sebebiyle. En gelişmiş okullarda ilkokul, ortaokul, lise sorunları var. Belediye yer tahsisi yapabiliyor. 23 Nisan’da yapılıyor. Kaymakamımızda görüştüğümüzde ikili eğitim oranı yüzde 23. 10 tane yeni okul yapıldığını söyledi. 2’li eğitim yapan okul kalmayacak dedi. Alan tahsisi yapıyoruz. Sponsorlarla bina da yapıyoruz. Bursa’da sponsorlar sahip çıkıyor. Sanayicilerimiz. Şu an için Milli Eğitim Bakanlığı sorumluluğunda. Kaymakam Bey 10 tane okul yapıldığını söyledi.