Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı (COP29), Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenleniyor. MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ‘İklim Değişikliğine Önderlik Eden Şehirler: Kentsel Dayanıklılık ve Yenilikçiliğin Güçlendirilmesi’ konulu oturumda konuşma yaptı. Oturuma, Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ve Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri M. Cemil Arslan da konuşmacı olarak katıldı.

“MARMARA’YA BÜTÜNCÜL BİR YAKLAŞIMLA BAKIYORUZ”

MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Dünyayı insanoğlunun kirlettiğini, şimdi de nasıl temizleneceğini konuştuğunu söyledi. Kirletmenin çok kolay ve ucuz olduğunu, temizlemenin ise zahmetli olduğunu ifade eden Başkan Bozbey, toplantının, iklim değişikliği karşısında kentlerin üstlendiği rolleri ve yürütülen çalışmaları vurgulamak açısından son derece önemli olduğunu söyledi. Burada çocukların geleceğinin de tartışıldığını dile getiren Başkan Bozbey, “Dünyanın kaderi, bizlerin yürüteceği çalışmalara bağlı. MBB olarak burada bulanmamız son derece önemli. Hükümetlerin iklim değişikliği konusunda verdiği taahhütlerin yerine getirilmesinde kentlerin hassasiyeti ve hazırlayacakları projeler son derece önemli. MBB olarak Marmara’ya bütüncül bir yaklaşımla bakıyoruz. Marmara, 30 milyon nüfusa ev sahipliği yapan, çok fazla sera gazı oluşturan bir bölgedir. Elektrik tüketiminin en fazla olduğu bölge, Marmara’dır. Ülke ekonomisinin neredeyse yüzde 70’inin döndüğü bölgedir. Özellikle Marmara Boğazı’ndaki gemi trafiği, karadaki araç yoğunluğu, cam tavanlı ve cam cepheli binaların tercih edilmesi gibi durumlar iklim değişikliğine sebep olan detaylardır. Marmara’nın tümünde yapacağımız çalışmalarla birlikte en az sera gazı salınımı olan bölge haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Bursa'da deprem oldu! AFAD ve Kandilli'den açıklama Bursa'da deprem oldu! AFAD ve Kandilli'den açıklama

“MARMARA DENİZİ’Nİ KİRLETEN ÖNEMLİ ETKENLERİNDEN BİRİSİ DE SANAYİ”

Marmara Denizi’nin de bölge için son derece önemli olduğunu vurgulayan Başkan Bozbey, Marmara Denizi’nin korunması için yapılacak çalışmaların önemli olduğunu söyledi. Marmara’nın bütününde yapılacak çalışmalara hükümetin ve çevre fonlarının destek vermesini beklediklerini belirten Başkan Bozbey, “Yaşanabilir bir bölge, yeşil kentler oluşturmak için hükümetin projelere maddi destek vermesine ihtiyaç vardır. Ancak bu konuda atılacak adımlarla Marmara Bölgesi’ni tarımı, sanayisi, turizmi ve diğer alanlarıyla birlikte yaşanabilir, sıfır atık konusunda belli noktaya gelen bir bölge haline getirebiliriz. Marmara Denizi’nin kirlenmesinde önemli etkenlerinden birisi de sanayidir. Marmara Denizi’ndeki kirliliğinin yüzde 40’ı sanayiden, yüzde 60’ı evsel atıklardan oluşuyor. Marmara Denizi’nin yaşayan bir deniz olarak sürdürülebilmesi için nüfusun kontrol edilmesi, sanayinin de ülkenin iç kesimlerine kaydırılması gerekiyor. Yakın zamanda bilim insanlarının denizaltında yaptığı çalışmaya göre, müsilaj 10 metreye kadar düşmüş. Her an 2021’de yaşadığımız müsilaj sorununu tekrar yaşayabiliriz” diye konuştu.

“MARMARA’YI VE BURSA’YI YEŞİL BİR BÖLGE YAPACAĞIMIZA İNANIYORUM”

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Bozbey, özellikle yenilenebilir enerji konusunda projeler yürüttüklerini dile getirdi. Ekokent çalışmalarının da sürdüğünü anlatan Başkan Bozbey, “Özellikle 2050 vizyonuyla hazırlamış olduğumuz 1/100.000’lik plan, yeşil şehir kavramını, iklim değişikliği ile ilgili etmenlerin tamamını kapsıyor. Marmara’nın ikinci büyük kenti olan Bursa’da bu hedefleri plan bazında gerçekleştirip sürdürülebilirlik noktasında takibini sağlayacağız. Yapacağımız çalışmalarla Marmara’yı ve Bursa’yı yeşil bir bölge yapacağımıza inanıyorum. Buradan elde ettiğimiz bilgileri de MBB olarak değerlendireceğiz, rapor haline getirerek tüm belediyelerle paylaşacağız” dedi.