Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, AK Parti Kayseri İl Başkanlığı tarafından düzenlenen bayramlaşma törenine katıldı. Burada konuşan Bakan Özhaseki, 11 ilin etkilendiği Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerle ilgili olarak, “Karşımıza deprem gibi bir felaket çıktı. Yüzyıllık değil, bu Anadolu’da kurduğumuz medeniyetin başına gelen en büyük bela bu. 11 ilimizi etkilediği gibi bine yakın köyümüzü ve ilçemizi de etkiledi. 850 bin bağımsız birim yıkıldı. Bunların hepsi yapılacak. O bölgelerden çıkmayacağız. Bütün bakan arkadaşlarımız görevli, bayram namazı o bölgelerde kılacaklar. Onların evlerini yapıp teslim edinceye kadar, insanlar dönüp bize ‘Allah sizden razı olsun, hakkımızı helal olsun’ deyinceye kadar oralardayız. Hiç ayrılmayacağız. Bunu herkes bilsin” şeklinde konuştu.

"Depremin zararı 100 milyar dolar"

Depremlerdeki maddi zararın 100 milyar dolar olduğunu kaydeden Bakan Özhaseki, “Ne söz vermişsek bu sözlerin hepsini tutacağız. Kolay mı, değil. 50 bin canımız toprakta, onları geri getirecek bir durumumuz yok. Maddi zarar 100 milyar dolar. Kolay mı, kolay değil. Böyle bir şey bütçede var mı yok ama Allah kerim. Biz inanıyoruz. Rahmet Erbakan hocam, ‘İnanç tekeden süt çıkarır’ derdi. Bizde inandık ve yola çıktık. Gayret ediyoruz. Allah’ta bizim inancımızın, iyi niyetimizin, gayretimizin karşılığını verecek. İnşallah tutan elimiz, gören gözümüz, yürüyen ayağımız olacak ve işlerimiz rast gidecek. Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın” ifadelerini kullandı.

"Sene sonuna kadar 311 bin kalıcı konutun ihalesi tamamlanacak"

Bakan Özhaseki, şu ana kadar 180 bin kalıcı konutun ihalesinin yapıldığını kaydetti. Özhaseki, “Sene sonuna kadar 311 bini tamamlanacak ve inşaatlar başladığı andan itibaren de 1 sene içerisinde onları sahiplerine teslim edeceğiz. Bir taraftan da yerinde dönüşümün esaslarını belirledik. Kısa süre içerisinde onların şartlarını açıklayacağız. Vatandaş orada kendisi yapmak istediğinde denetim, proje safhası ve daha sonrasında devam eden süreçte bizim bire bir kontrolümüzde devletin desteği ile herkes orada yıkılan yerlerini yeniden yapabilecek. Dikkat edeceğimiz bir husus, fay hatları üzerinde asla yapılaşma olmayacak. Dere yatakları üzerinde asla yapılaşma olmayacak. Zemin sağlam olan yerlerde mümkün olduğunca izin vermeye çalışacağız ama orada da zemin+3 gibi bir yükseltiden daha fazla bir yüksekliğe de izin vermeyeceğiz. Bu yaraları birlikte saracağız” ifadelerini kullandı.