Türkiye'de koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında uygulanan tam kapanmada alkol satışının yasaklanmasına konusundaki tartışmalar sürerken; Antalya,  Aydın, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Eskişehir, Kırklareli, Kyseri, Kütahya, İzmir ve Ankara Hıfzısıhha Kurulları'ndan peş peşe açıklamalar geldi.

Şu ana kadar toplam 21 kentin İl Hıfzısıhha Kurulları'ndan alkol satışı yasağıyla ilgili kararlar çıktı.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: İMZA ATMADIK

İzmir'de yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan tam kapanma sürecinde, alkol ürünlerinin satılmasının yasaklandığı bildirildi. Valilikten dün yapılan açıklamada, Vali Yavuz Selim Köşger başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunda, kentte alınacak tedbirlerin görüşüldüğü belirtildi.

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 27.04.2021 tarihli genelgesi ve 21.04.2021 tarihli İl Hıfzıssıhha Kurulu kararına göre tam kapanma döneminde tekel büfelerinin kapalı olması gerektiği aktarıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi de, "İzmir İl Hıfzıssıhha Kurulu'nda oy birliğiyle alındığı açıklanan 2021/28 sayılı kararda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer'in imzası bulunmamaktadır" açıklamasında bulundu.

ANKARA VALİLİĞİ DE KARAR ALDI

Ankara Valiliği'nin aldığı kararda, Vali Vasip Şahin başkanlığında Cuma günü olağanüstü toplanan İl Hıfzısıhha Kurulu'nun "kapanma döneminde; tekel bayilerinin kapalı olmasına ve market, bakkal, büfe gibi yerlerde de alkol ürünü satılmamasına karar verdiği" belirtildi.

KARARA UYMAYANA CEZA

Antalya Valiliği, İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan kararı duyurdu. Karara göre 17 Mayıs Pazartesi günü saat 05.00’e kadar sürecek olan tam kapanma sürecinde il genelinde tekel büfelerinin kapalı tutulması ve market, bakkal, büfe gibi yerlerde de alkol ürünü satılmaması kararı verildi.

Kararlara uyulmaması halinde ise 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi gereğince 3 bin 150 TL idari para cezası ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32’nci maddesi gereğince idari para cezası uygulanacağı belirtildi.

Ayıca 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma başlıklı 195. maddesinde yer alan '... yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır' hükmü uyarınca, bu hükme uymayan kişilerin, haklarında gerekli adli işlemler için adli makamlara bildirilecek. İşyerleri ve firmalar hakkında ilgili mevzuat uyarınca gerekli yaptırımların uygulanacağı da kaydedildi.

KÜTAHYA VALİLİĞİ BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

Kütahya Valiliği, yaptığı basın açıklamasında 17 günlük tam kapanma kapsamında getirilen alkol satışı yasağına uyulmadığı yönündeki haberleri yalanlayarak,  'Tekel büfelerin faaliyetlerinin istisna kapsamında olmadığı” belirtti. Valiliğin Twitter hesabından yapılan resmi açıklamada, "Marketlerde alkol satışı kısıtlaması tüm 81 ilde olduğu gibi ilimizde de uygulanmaya devam etmektedir" denildi.

ALKOL SATIŞI TARTIŞMASI

Türkiye, 29 Nisan-17 Mayıs arası yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında “tam kapanma”ya gitti. Kapanma sırasında alkol satışının olup olmayacağı konusunda tartışmalar, sosyal medyada başladı.

İçişleri Bakanlığı ise söz konusu tartışmaların ardından “alkol” ifadesini kullanmadan bir açıklama yaptı:

Kısıtlamalar ile ilgili açıklamalarımız, resmi olarak Bakanlığımızca; İl Hıfzısıhha Kurulu Kararları, Valilikler tarafından ilgili kurumlarla ve kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Bunun dışında yapılan açıklamalara itibar edilmemelidir. Milletimizin büyük fedakarlık gösterdiği tam kapanma döneminde, yanlış bilgilendirmeye yönelik kasıtlı tutumlarla ilgili gerekli hukuki müracaatların başlatılacağı da kamuoyuna saygıyla duyurulur.