Kıymetli okurlarım. Ünlü İngiliz yazar Aldous Leonard Huxley Diyor ki; Nasıl okuyacağını bilen her insan kendini büyütme, içinde bulunduğu koşulları değerlendirme, hayatını dolu, belirgin ve ilginç kılma gücünü mutlaka bulur. Bu bilinçle sizlere her okuduğunuzda daha da faydalı olabilmek, uzun ve sağlıklı ömürler sürebilmeniz için özverili bir şekilde yazılar hazırlıyorum.

1-C VİTAMİNİ: Bu vitamin ile ilgili kitaplar dolusu çalışmalar var. Bu konu ile ilgili son zamanlardaki bilgileri sizlere aktarmak istedim. Özellikle Covid-19 Pandemisi sonrası bütün gözler bu vitamine, D vitaminine ve çinkoya çevrildi. C vitamini kanda ölçülebilmektedir. Sigara içmek, alkol kullanmak ve şeker hastası olmak C vitamini ihtiyacını daha çok arttırır. Kuru, pullu bir cilt, ciltte kolaylıkla morarmaların oluşması, yara iyileşmesinde gecikmeler, saçlarda kırılmalar, sık sık enfeksiyonlara yakalanmak C vitamini eksikliğini akla getirmelidir. Kemik üzerindeki klasik etkileri kemiği enflamasyonlara karşı koruyarak yıkımını önlemek, özellikle postmenopozal dönemdeki kadınlarda glutatyon gibi çok önemli bir antioksidanın yapımını arttırıp kemik kaybını önlemek, kemiğin ana proteini olan kollajenin yapımını sağlamaktır. Bu nedenle kemikler için olmazsa olmaz bir vitamindir.

Enfeksiyonlara karşı direnci arttırması, demir emilimini arttırması, idrar yollarında enfeksiyona yol açan bakterilerin büyüme ve çoğalmalarının engellenmesi, katarakt oluşumunun önlenmesi, egzersiz kaynaklı kas ağrılarının azaltılması, ciltteki kırışıklıkların düzeltilmesi, kalsiyum emilimini arttırması bu vitaminin bazı özelliklerindendir.

2-YOGA KOAH HASTALARINDA YARAR SAĞLIYOR: KOAH, amfizem, kronik bronşit gibi akciğerin ilerlemeler ile seyreden bir hastalığıdır. Yoga KOAH hastaları için mükemmel bir egzersizdir. Kan basıncının düşmesine, rahatlama ve özgüven artışına, azalmış kaygıya, kasların toparlamasına yardım eder. Fiziksel duruş ve nefes tekniklerini öğretir. Vücudun fiziksel zindelik düzeyi artar. Özellikle nefes teknikleri akciğerin eksiksiz seviyede kullanımını sağlar.

3-SAKIZ ÇİĞNEMEK KİLO VERDİRİYOR: Yıllarca hep tartışmalı olan bu konuya 17 Eylül 2020 tarihli bir makale açıklık getirmiş. Bu konuda yapılan birkaç çalışma var. Bunlardan birine göre 10 saatlik bir açlıktan sonra sakız çiğnemek, bol şekerli bir içeceği içtikten sonraki iştah azalması ve açlığın giderilmesi kadar açlık üzerine etki ediyor. Yani iştahı kapatıyor. Başka bir çalışmada ise öğün aralarında sakız çiğneyenlerin öğle öğününde çiğnemeyenlerden ortalama 68 kalori daha az yedikleri görülmüş. Bir diğer çalışma ise daha ilginç. Bir öğünden sonra 3 saat boyunca sakız çiğneyenler ile çiğnemeyenler karşılaştırılmış. 3 saatin sonunda sakız çiğneyenler çiğnemeyenlere göre verilen atıştırmalıkların % 10 daha azını yemişler.

Kahvaltıdan önce sakız çiğneyenler kahvaltı sonrasındaki 3 saatlik sürede yaklaşık % 5 daha fazla kalori harcamaktadırlar. Kesinliği kanıtlanmış bir uygulamada şudur: Yürürken sakız çiğnemek az da olsa yakılan kalori miktarınızı arttırıyor. İddia edilen bir diğer olay da sakız çiğnemenin yüz kaslarınızı güçlendirerek yüz şeklini toparlayacağıdır. Ancak bunu destekleyen bir çalışma yoktur.

4-OBEZ ERGENLERDE BADEMCİKLERİN ALINMASI UYKU APNE SORUNUNU ÇÖZEMİYOR: 15 Eylül 2020 tarihli bir makaleye göre Doğu Virginia Tıp Okulu Hekimleri obez ve obez olmayan gençlerde adenotonsillektomi sonrasında bir değerlendirme yaptı. Obez olanların % 35.7 sinde, obez olmayanların ise sadece % 7 sinde ameliyat sonrası şiddetli ve kalıcı uyku apne sendromu görüldü. Ameliyat sonrası obez gençlerin pozitif hava yolu basıncı tedavisi görmesi kuvvetle muhtemeldir.

5-KAHVALTIDA YOĞURT TÜKETMEK: Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu bir çok besin maddesini yoğurtta bulabilirsiniz. Sadece 1 fincan yoğurt günlük kalsium ihtiyacımızın yarısını karşılar. B12 başta olmak üzere B grubu vitaminlerin çoğu yoğurtta vardır. Fosfor, magnezyum ve potasyumu da hatırı sayılır oranda içerir. 200 gram yoğurtta 7 gram protein bulunur. Bu nedenle kahvaltıda yoğurt almak günün diğer öğünlerinde daha az kalori tüketilmesine neden olur. Kilo vermek isteyenler için mükemmel bir seçenektir. Hele bunu süzme yoğurt olarak tüketirseniz ki o zaman 200 gramında 22 gram protein bulunur, etki daha da artar.

Genellikle farklı ülkelerin çalışmalarından tercümeler yaparken yoğurttan söz edenler bundan Yunan Yoğurdu olarak bahsederler ve bu da canımı çok sıkar. Yoğurt öz ve öz türklerindir ve dünyaya bizim ürünümüz olarak yayılmıştır. Bunu da burada belirtmek isterim.